By: Sonja

irak-isis

Een nieuw uitgelekt rapport over de verkoop van illegale olie  door de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS / ISIL),  opgesteld door Noorwegen.  Uit het rapport is gebleken dat het merendeel van de IS-gesmokkelde olie is bestemd voor Turkije, waar het wordt verkocht tegen bijzondere lage prijzen.
De Noorse dagelijkse krant: “Klassekampen”, publiceerde de gelekte details van het rapport, dat werd samengesteld door Rystad Energy, een onafhankelijk olie en gas adviesbureau, op verzoek van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Grote hoeveelheden olie werden gesmokkeld over de grens naar Turkije vanuit IS-gecontroleerde gebieden in Syrië en Irak, zei “Klassekampen”in het verslag . Quote: ” De olie wordt door tankwagens via smokkelroutes gestuurd over de grens [en] wordt verkocht tegen sterk gereduceerde prijzen, van $ 25 tot $ 45 per vat.”
ISIS-olietankautos-vernietigd

(Foto) Olie “vrachtwagen”vernietigd door Russische bombardement, het smerig olie spel. (Coursety you want to know).

De ruwe olie is naar verluidt verkocht op de zwarte markt tegen sterk gereduceerde prijzen, terwijl de Brent referentie momenteel staat op             $ 35- $ 50 per vat.

Het rapport is gedateerd uit juli 2015,  Rystad energie gebruikt een eigen database, evenals bronnen in de regio.

“De export gebeurt via een goede gevestigde zwarte markt in Turkije,” aldus het rapport . “Veel van de smokkelaars zijn en worden geholpen door  corrupte grenswachten, die ook geholpen hebben destijds, bij Saddam Hoessein, dus Irak, om de internationale sancties te ontlopen, zijn nu de helpers van  IS met de export van olie en import geld.”

Begin december 2015 , gaf de Russische ministerie van Defensie bewijsmateriaal vrij, waarin blijkt dat het merendeel van de illegale olie handel door Turkije gaat.

images

Rusland heeft eerder gezegd dat het op de hoogte  is van de drie belangrijkste olie smokkelroutes naar Turkije, en de staatssecretaris  van Defensie : Anatoli Antonov presenteerde video bewijs van de activiteiten, evenals gedetailleerde kaarten, tijdens een briefing voor journalisten.

Samenvatting briefing: “Vandaag geven we alleen de presentatie van een aantal van de feiten die bevestigen dat een heel team van bandieten en Turkse elites olie  stelen van hun buren Syrië en Irak”, aldus Antonov, eraan toevoegend dat deze olie “in grote hoeveelheden” het grondgebied van Turkije binnenkomt  via “live”-oliepijpleidingen,” bestaande uit duizenden  vrachtwagens gevuld met olie.

349.jpg

Uit de gegevens blijkt dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan direct betrokken is in de oliehandel met IS. “Volgens onze gegevens, is de hoogste politieke leiding van het land – President Erdogan en zijn gezin – betrokken bij deze criminele business.

familie erdoganAnkara heeft de beschuldigingen ontkend. Erdogan zei dat niemand het recht om heeft om  “laster”  te uiten op Turkije en  hem te beschuldigen van het kopen van olie uit  de Islamitische Staat. Erdogan zelfs beweerd dat hij zal aftreden als dergelijke beschuldigingen werden bewezen. De VS   verdedigd Turkije, en ontkennen elke banden tussen Ankara en IS.

Oktober vorig jaar (2014) , zei de Amerikaanse onderminister voor terrorisme en inlichtingen David Cohen dat IS  $ 1.000.000 verdiende per dag met verkoop van olie . “Volgens onze gegevens zei hij , verkoopt ISIL (zij blijven IS, ISIL noemen) olie tegen sterk  gereduceerde prijzen aan een verscheidenheid van tussenpersonen, waaronder een aantal uit Turkije, die vervolgens de getransporteerde  olie door verkopen. Het blijkt ook dat een deel van de olie die afkomstig is van het grondgebied waar ISIL actief is en ook verkocht wordt aan de Koerden in Irak, en vervolgens doorverkocht in Turkije, “. Wat impliceert dat Erdogan zijn handen in onschuld in wast, door olie van de Koerden te kopen en vervolgens een vrijbrief heeft om de Koerden te bevechten.

Erdogan-OTAN-400x267

Volgens de Russische premier Dmitri Medvedev, zijn de tussenpersonen in Turkije  niet alleen ondernemers, maar ook ambtenaren uit Ankara . Turkije beschermt  omwille van “een direct financieel belang”  een aantal Turkse ambtenaren met betrekking tot de levering van geraffineerde olieproducten  gecontroleerd door ISIS.

Deze onthullingen komen als de VN-Veiligheidsraad een resolutie heeft aangenomen met versterking van wettelijke maatregelen tegen degenen die zaken doen met terroristische groeperingen . Het komt voort uit een VN-Veiligheidsraad actie in februari tegen de illegale handel in antiquiteiten uit Syrië, sancties dreigen een ieder die  olie kopen uit IS of Al-Qaeda-en Jabhat al-Nusra gelinkte groepen.

un.jpg

Bronnen: Klassekampen, Rystad Energy, RT

Advertisements