c79f308b-7a1f-4e1d-88d5-0f3ce1654949.jpg

Sonja van den Ende

De olie geproduceerd door de  Islamitische Staat financiert zijn bloeddorst. Maar hoe is het gewonnen, vervoerd en verkocht? Wie koopt het, en hoe werkt het om Israël te bereiken?
Olie geproduceerd uit velden onder de controle  Islamitische Staat is de kern van een nieuw onderzoek door al-Araby al-Jadeed. Het zwarte goud wordt gewonnen, vervoerd en verkocht en is een vitale levenslijn voor de  gewapende groep.

Maar wie koopt het ? Wie financiert het moorddadige geweld dat delen van Irak en Syrië heeft ingenomen? Hoe werkt het en wie profiteert?

De  Islamitische Staat maakt gebruik van miljoenen dollars aan olie-inkomsten om uitgestrekte gebieden  te beheren onder haar controle, de thuisbasis van ongeveer vijf miljoen burgers.

IS verkoopt Iraakse en Syrische olie voor een zeer lage prijs aan Koerdische en Turkse smokkelnetwerken  en verkopen het als vaten van de Regionale Regering van Koerdistan.

Vervolgens wordt het vaakst vervoerd vanuit Turkije naar Israël, via wetende of onwetende tussenpersonen, volgens het onderzoek .

De Islamitische Staat heeft verteld  aan de bron,  dat de olie niet het doel is te om te verkopen aan Israël, maar dat de schuld wil geven aan agenten langs de route naar de internationale markten.

Olievelden

Rondom de IS gecontroleerde olievelden in Noord-Irak en Oost-Syrië, zijn er borden  die  lezen: “. Fotografie is verboden – overtreders riskeren hun veiligheid” Ze zijn in de naam van de IS groep ondertekend.

Deze olievelden zijn in productie tussen  de zeven en negen uur per dag, van zonsondergang tot zonsopgang, terwijl de productie, meestal onder toezicht van de Iraakse arbeiders en ingenieurs, die hun activiteiten blijven uitoefenen en in hun jobs bleven , gedwongen of sommige vrijwillig.

IS is sterk afhankelijk van de olie-inkomsten. De andere inkomsten, zoals donaties en losgeld van ontvoering  is langzaam afgenomen. Werknemers in IS olievelden en hun families zijn goed verzorgd, want ze zijn erg belangrijk voor de financiële overleving van de groep.

De IS oliewinning capaciteit was verder ontwikkeld in 2015 toen het  hydraulische machines en elektrische pompen verkregen heeft na het innemen (stelen) en onder controle stellen  van de Allas en Ajeel olievelden in de buurt van de Iraakse stad Tikrit.

De groep stal ook de uitrusting van een kleine Aziatische oliemaatschappij, die bezig  waren met het ontwikkelen van een olieveld in de buurt van de Iraakse stad Mosul afgelopen juni (2015).

De IS olieproductie in Syrië is gericht op de Conoco en al-Taim olievelden, ten westen en noordwesten van de stad Deir Ezzor, terwijl in Irak de groep  gebruik maakt van de al-Najma en al-Qayara velden nabij Mosul. Een aantal kleinere velden in zowel Irak en Syrië worden door de groep gebruikt voor de lokale energiebehoefte.

Volgens schattingen op basis van het aantal olietankers die Irak  verlaten, in aanvulling van bronnen in de Turkse stad Sirnak aan de grens met Irak, waardoor de olie doorvoer op grote schaal gesmokkeld wordt naar het westen. IS produceert een gemiddelde van 30.000 vaten per dag uit de Iraakse en Syrische olie velden die ze controleert.

De export trek

De informatie over de IS  olie smokkel komt direct van een kolonel in de Iraakse Inlichtingendiensten die we anoniem houden voor zijn veiligheid.

De informatie werd gecontroleerd door Koerdische veiligheids ambtenaren, medewerkers van de Ibrahim Khalil grensovergang tussen Turkije en Iraaks Koerdistan  en een ambtenaar bij één van de drie oliemaatschappijen die zich bezighouden met IS-gesmokkelde olie.

De Iraakse kolonel, die samen met  Amerikaanse onderzoekers werkt aan een manier om terrorisme financiering lijnen te stoppen, zei dat de gesmokkelde olie van de Iraakse olievelden met name naar de haven van Ashdod, Israël gaat.

265

Na de winning van de olie, wordt het geladen, de olietankers  verlaten de provincie en gaan van  Nineve in het noorden naar de stad Zakho, 88km ten noorden van Mosul, ‘volgens de  kolonel.  Zakho is een Koerdische stad in Iraaks Koerdistan, direct aan de grens met Turkije.

Als de IS olie, in  vrachtwagens aankomen in Zakho – normaal 70 tot 100 vrachtwagen,  worden ze opgewacht door de olie smokkel maffia, een mix van  Syrische en Iraakse Koerden, in aanvulling op een aantal Turken en  vervolgde de kolonel.

De persoon die verantwoordelijk is voor de olie verzending verkoopt de olie aan de hoogste bieder. De concurrentie tussen de georganiseerde bendes heeft het kookpunt bereikt, en de moord op maffia-leiders is gemeengoed geworden.

De hoogste bieder betaalt tussen 10 en 25 procent van de waarde van de olie in contanten – US dollars – en de rest wordt later uitbetaald volgens de kolonel.


De chauffeurs overhandigen hun voertuigen aan andere bestuurders die vergunningen en papieren hebben en rijden vervolgens  naar de grens met Turkije en steken de grens over, volgens de Iraakse inlichtingendienst officier . De eerdere chauffeurs  worden lege  vrachtwagens gegeven om terug te rijden naar de IS-gecontroleerde gebieden.

Volgens de kolonel, vinden deze transacties  meestal plaats op verschillende locaties aan de rand van Zakho. De locaties zijn overeengekomen via de telefoon.

Voor de oversteek naar Turkije (lees Europa) plaats vindt vindt er voor de Turkse  grens de overdracht plaatst van de  maffia, van  de ruwe olie naar particuliere rudimentaire raffinaderijen, waar de olie wordt verwarmd en opnieuw geladen op vrachtwagens om gebracht te worden naar de Ibrahim Khalil grensovergang in Turkije.

De rudimentaire raffinaderijen, zijn opgericht, volgens de kolonel, omdat de Turkse autoriteiten niet toestaan ​​dat  de ruwe olie de grens over steekt als het niet wordt erkend door de Iraakse regering.

De eerste fase van raffinage wordt uitgevoerd en de documenten worden zo opgesteld dat de olie als aardolieproducten aangemerkt worden om zo de toestemming te verkrijgen om de grens over te steken.

Volgens de inlichtingenofficier krijgen de  grens ambtenaren grote bedragen aan steekpenningen van IS.

Eenmaal in Turkije, rijden de  vrachtwagens verder naar de stad Silopi, waar de olie wordt geleverd aan een persoon die bekend staat onder vele aliassen van Dr. Farid, Hajji Farid en Abu Farid.

Abu Farid is heeft de Israëlisch-Griekse  nationaliteit en is in de vijftig. Hij wordt meestal vergezeld door twee sterke gebouwde mannen in een zwarte Jeep Cherokee. Vanwege de risico’s die betrokken zijn bij het nemen van een foto van Abu Farid, werd door een geheim bron  een tekening van hem gemaakt.

abu farid
Abu Farid

Eenmaal binnen in Turkije, is de  olie is niet te onderscheiden van olie verkocht door de Regionale Regering van Koerdistan, aangezien beide worden verkocht als “illegaal”, “bron onbekend” of “zonder vergunning”.

De bedrijven die de KRG olie  kopen, kopen IS-gesmokkelde olie, aldus de kolonel.

De route naar Israël

Na het betalen van chauffeurs, tussenpersonen,  is de winst van IS : $ 15 tot $ 18 per vat. De groep maakt momenteel $ 19.000.000 dollar gemiddeld per maand,volgens de inlichtingenofficier.

Abu Farid is eigenaar van een  import-export bedrijf (met Turkse vergunning), dat hij gebruikt om deals tussen olie van de smokkel maffia te kopen en de olie naar  drie oliemaatschappijen in Israël te exporteren met tussenkomst van een Israëlische makelaar.

De namen van deze bedrijven en de details van hun illegale transacties zijn bekend . Eén van deze bedrijven wordt ook ondersteund door een zeer hoge  Westerse ambtenaar.


41ba1c2a-2be7-4621-9a02-54d264288cad

De bedrijven concurreren om de gesmokkelde olie te kopen en wordt dan vervolgens overgebracht naar  Israël per schip vanuit  de Turkse havens  Mersin, Dortyol en Ceyhan, aldus de kolonel.

Een onderzoek  geschreven en uitgevoerd door marine ingenieurs George Kioukstsolou en Dr. Alec D Coutroubis van  de Universiteit van Greenwich, het toont  de olie-handel aan, via de haven Ceyhan, waar zij een correlatie tussen de militaire successen van IS en de pieken en dalen in de olieproductie in de haven vonden.

In augustus (2015) ,meldde de Financial Times  dat Israël  75 procent van de olievoorraden uit  Iraaks Koerdistan krijgt .  Meer dan een derde van deze uitvoer gaat via de haven van Ceyhan.

Kioukstsolou vertelde dat dit suggereert van corruptie door tussenpersonen en institutionele misbruik door multinationale bedrijven of overheden.

Volgens een Europese ambtenaar bij een internationale oliemaatschappij die in een Golf hoofdstad woont, verfijnt Israël  de olie slechts “één of twee keer”, omdat het niet beschikt over geavanceerde raffinaderijen. Het exporteert de olie naar mediterrane landen – waar ze voor de olie bij een semi-legale status ” –  $ 30 tot $ 35 per vat krijgen.

“De olie wordt verkocht binnen een dag of twee aan  een ​​aantal particuliere ondernemingen, terwijl de meerderheid  naar een Italiaanse raffinaderij gaat die in handen is  van een van de grootste aandeelhouders in een Italiaanse voetbalclub [uit veiligheidsredenen naam verwijderd] waar de olie verfijnd wordt en lokaal gebruikt wordt, “volgens  de Europese olie-ambtenaar.

Israël is op deze  andere manier uitgegroeid tot de belangrijkste leverancier van olie. Zonder hen zou  de meeste IS-geproduceerde olie zijn gebleven in Irak, Syrië en Turkije. Ook de drie bedrijven zouden niet de olie ontvangen als zij niet een koper hadden in Israël “, zei de ambtenaar.

Volgens hem zijn de meeste landen tegen deze handel van gesmokkelde  olie, ondanks zijn aantrekkelijke prijs, vanwege juridische implicaties en de oorlog tegen de groep Islamitische Staat.

Leverings- en betalingsvoorwaarden

 IS gebruikt verschillende manieren om betalingen voor de smokkelwaar,de olie te krijgen – op een wijze die vergelijkbaar is met andere internationale criminele netwerken.

c5c19603-3bbc-4943-9ca5-93f64ef87866Eerst ontvangt IS een betaling in contanten ter waarde van 10 tot 25 procent van de waarde van de olie op de verkoop via criminele bendes die actief zijn rond de Turkse grens.

Er worden  betalingen van de olie bedrijven  gedeponeerd in een privé Turkse bankrekening die behoren tot een anoniem Iraakse persoon, door middel van iemand zoals Abu Farid, en vervolgens overgebracht naar Mosul en Raqqa, witgewassen via een aantal wisselkantoren en  bedrijven.

De olie betalingen worden gebruikt om auto’s te financieren die worden uitgevoerd naar Irak, waar ze worden verkocht door IS agenten in Bagdad en andere  zuidelijke steden , de fondsen en opbrengsten worden intern overgedragen aan de IS schatkist.

Conclusie: Het westen en m.n. Israël, speelt een zeer verderfelijke rol. Ook de USA is hiervan op de hoogte. Putin heeft het al vertelt, maar nu zijn er dus ook indirecte bewijzen.

 

Bronnen:

University of Greenwich, Financial Times, USA

Al-Arabya- Al -Jadeed  – UK

Advertisements