Na al een debat met hen gehad te hebben, komt de zogenaamde Midden-Oosten deskundige weer met een verkeerd verhaal op de proppen over Syrië, over geheime dienst en abortus, echt dit wordt langzamerhand een zielige vertoning,  ja beste meneer in het hele Midden-Oosten is het woord abortus een doodzonde,  maar onder de SECULIERE regering van President Bashar al-Assad, kon dit nog. Maar nu de terroristen in de zogenaamde bevrijde gebieden, na waar ik hoop, niet uw vrijwilligers van PAX CHRISTI zitten,  de SHARIA ingevoerd hebben, krijg je bij het woord ABORTUS alleen al de doodstraf!! Zeggen ze doodleuk,  dat de YOUTUBE filmjes onschuldig zijn,  jongens kom op neem een enkele reis naar Syrië en: YOU WILL NOT ADOPT A REVOLUTION ANYMORE !

Gastblog Pim Gerritsen: Valt er nog wat te lachen in Syrië?

bahraaValt er nog wat te lachen in Syrië?” vraag je aan een jonge vrouw die door Syrische geheime diensten werd opgepakt, een vrouw die abortus moest plegen in een maatschappij waarin dit een absolute schande is. Haar antwoord is doodleuk ‘Ja’ en ze toont ons een filmpje waarin de draak wordt gestoken met het propaganda-apparaat van het Syrische regime. Volgens mij is dit het toppunt van Syrische humor en veerkracht.

Zaterdag 30 november, tijdens het Arab Camera Festival in Utrecht was er aandacht voor films uit de Arabische wereld. Bahraa Hijazi, Syrische, en regisseur van de film Abortion of the Soul was als gast aanwezig om te vertellen over haar documentaire. De film gaat enerzijds over abortus en het taboe dat hierop ligt in de Syrische maatschappij. Daarnaast vertelt ze en legt ze de link met haar ervaringen met de Syrische geheime diensten die haar oppakten en martelden. Behalve Abortion of the Soul was er ook een screening van ‘Death visited me’. Een inkijk in de gewelddadigheden in de Syrische oorlog.
Na het zien van deze taboedoorbrekende en heftige films bleek de vraag ‘Valt er nog wat te lachen in Syrië?’ een legitieme. Met de beste en grappigste youtube-filmpjes van Syrische activisten probeerden we te laten zien dat Syrische burgeractivisten met een enorme veerkracht op een vreedzame manier kritiek leveren op de situatie in Syrië. Deze filmpjes uit Syrië gingen bijvoorbeeld over de hypocrisie van de internationale gemeenschap ten aanzien van het veroordelen van chemische wapens terwijl er door ‘gewone’ wapens al meer dan 100.000 dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Ook vertoonden wij een hilarisch filmpje over het hergebruiken van Russische Scud-raketten voor het maken van lampen, kachels en motorfietsen.

Ook Bahraa bleek ondanks haar heftige verleden dus nog altijd van mening dat er nog iets te lachen valt in Syrië. In de selectie van de youtube-filmpjes uit Syrië valt haar keuze op een scene waarin de draak wordt gestoken met de Syrische veiligheidsdiensten en de propagandamachine van de overheid. In het filmpje van haar keuze worden rebellen weggezet als gevaarlijke, tot op de tanden toe bewapende, terroristen. Deze ‘gevaarlijke’ terroristen blijken echter slechts bewapend met groenten. De youtube filmpjes uit Syrië kun je hier terugzien.

Niemand mag vergeten dat er naast Jihadisten en het meedogenloze Assad-regime een alternatief Syrië bestaat waarin burgers werken aan hun toekomst en ondanks alles burgerstructuren zoals onderwijs en vrije media organiseren. Het vreedzaam burgeractivisme in Syrië is nog levend en er valt dus nog zeker wel wat te lachen in Syrië.

Pim Gerritsen is vrijwilliger bij de campagne Adopt a Revolution en Peace Activism 2.0. Dit artikel verscheen eerder op www.pimgerritsen.com

Advertisements