Pro-Assad-demonstratie-Damascus

Aanhangers van de Syrische president Assad, vorig jaar tijdens een betoging vóór de president in Damascus. Foto Reuters / Khaled al-Hariri

De alawieten in Syrië vormen een minderheid, maar hadden alle macht in het land in handen. De bevolkingsgroep is in een benarde positie beland door het geweld van ‘hun’ president Assad. Robert Worth van het New York Times Magazine zocht de alawieten op en sprak met hen over hun angsten.

Het verhaal van Worth begint in de wijk Mezze 86 in Damascus, de hoofdstad waar het regime-Assad de touwtjes nog redelijk stevig in handen heeft. Mezze 86 wordt door veel Syriërs gezien als bastion van het regime, waar veel hoge regeringsfunctionarissen en leden van de ‘shabiba’ wonen, de gevreesde milities van Assad. Maar in Mezze 86 wonen ook veel ‘gewone’ alawieten die soms ten onrechte geassocieerd worden met het regime. Met alle gevolgen van dien.

Wie zijn de alawieten eigenlijk? Ze vormen een geloofsgemeenschap die is voortgekomen uit een afsplitsing van de shi’itische islam. Door de eeuwen heen zijn de alawieten vaak vervolgd door de sunnitische meerderheid in de islamitische wereld. Veel sunnieten zien de alawieten als een sekte die bestreden moet worden. Door het geweld van het regime-Assad. tegen de sunnitische opstandelingen is de haat tegen alawieten in Syrië alleen maar toegenomen. Veel alawieten lopen het risico te worden gekidnapt of vermoord.

In delen van Damascus en in bijvoorbeeld kustplaats Latakia zijn de alawieten nog redelijk veilig. Maar ze vrezen een toekomst zonder Assad, vertellen ze tegen Worth. Het is bijzonder dat zijn verhaal geschreven is het perspectief van de alawieten, dat tijdens de burgeroorlog nog niet vaak is belicht. Hoewel sommige alawieten de opstand tegen de president in het begin vanuit zelfs steunden, hebben de sunnitische rebellen bij de jonge Rita alle krediet verspeeld. “Nu zijn ze alleen nog maar aan het doden, niets anders. De jihadisten spreken van een kalifaat, en de christenen zijn ook erg bang.”

Voor veel Syrische alawieten staat Assad voor het stabiele Syrië van voor de opstand, waarin zij naar eigen zeggen prima konden samenleven met de sunnieten in het land. Dat laatste is door het geweld van de laatste twee jaar waarschijnlijk nooit meer mogelijk, zegt Aliaa. Ze is bang voor de toekomst:

“What will happen if Bashar falls? That’s why I believe victory is the only option. If Bashar falls, Syria falls. And then we, here, will all be in the niqab.”

 

bron: NRC

Advertisements