Het besluit van de NAVO om Patriot-afweergeschut naar Turkije te sturen om het land te verdedigen tegen eventuele aanvallen vanuit Syrië zit Moskou nog steeds niet lekker. Rusland beschuldigde vrijdag de NAVO ervan met de zending van de Patriots aan te sturen op inmenging in het Syrische conflict. De beschuldiging kwam op de dag dat de ministerraad in Den Haag instemde met de uitzending van twee Nederlandse Patrioteenheden naar NAVO-bondgenoot Turkije.

  • © ANP.
    Patriot-luchtafweergeschut in Duitsland

‘Het is een indicatie dat de NAVO zich beweegt in de richting van inmenging’, aldus de Russische NAVO-ambassadeur Aleksandr Groesjko. ‘We zien het gevaar van verdere inmenging van de NAVO in de Syrische situatie als er een provocatie of enige incidenten aan de grens plaatsvinden.’ Groesjko lijkt hiermee een harder standpunt in te nemen dan de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Die zei dinsdag nog dat Moskou niet zal protesteren tegen de inzet van Patriots. Hij zei dat Rusland niet blij is met plaatsing uit vrees voor toenemende ‘militarisering’ van het conflict, maar dat Moskou zich niet mengt in de toepassing van het NAVO-verdrag op verzoek van Turkije.

Groesjko zei ook dat de Syrische regering Moskou had verzekerd dat zij geen chemische wapens inzet tegen de eigen bevolking. Het Westen waarschuwde Syrië onlangs geen chemische wapens in te zetten tegen zijn bevolking.

Hoewel Syrische oppositiegroepen beducht zijn voor een mogelijke gifaanval als het Syrische leger verder in het nauw raakt, zijn er ook mensen die denken dat Washington het gevaar van een eventuele inzet van chemische wapens opblaast om een voorwendsel te hebben voor militair ingrijpen. ‘De Amerikanen spelen een gevaarlijk spel’, aldus een gevluchte Syrische dissident.

VN-chef Ban Ki-moon zei vrijdag dat het eventuele gebruik van chemische wapens ‘een schandalige misdaad’ zou zijn. In een brief aan de Syrische president Bashar al-Assad drong hij erop aan geen chemische wapens te gebruiken. Hij waarschuwde ook dat een eventuele inzet ‘grote consequenties zal hebben’. Ban riep de internationale gemeenschap ook op om een einde te maken aan het conflict. Volgens hem kan alleen een politieke oplossing het geweld stoppen. ‘Het militaire pad is een doodlopend pad’, zei hij.

Advertisements