Libanisering van de oorlog in Syrië een feit

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 9 november 2012 – De Britse regering van Eerste minister David Cameron geeft nu openlijk toe dat ze praat met rebellen in Syrië als volwaardige gesprekspartners. Met terroristen dus, verantwoordelijk voor bloedbaden zoals al-Houla, etnische zuiveringen en dagelijkse bomaanslagen in Damascus.

Vraag om stationering Patriots

Intussen bespreken Turkije, de Verenigde Staten en hun bondgenoten met de NAVO de mogelijkheid om Patriot-raketten te stationeren in Turkije. Dit zijn grond-lucht raketten die men wil installeren langs de 910 kilometer lange grens tussen Syrië en Turkije. Dit luchtafweersysteem kan zowel vijandige raketten als vliegtuigen neerhalen. Tanks en anti-luchtdoel batterijen (Bofors 40 mm, Oerlikons 35 mm, Rheinmetall MK 20 Rh 202s  en M55 Howitzers) zijn al maanden in positie aan de Turkse kant van de grens.

David Cameron spreekt openlijk over de samenwerking met de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en Jordanië om Assad aan de kant te zetten. Niemand gelooft dat de ontmoetingen buiten Syrië tussen Britten en rebellenleiders zich beperken tot een gezellig gekeuvel. Diplomaten van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Turkije praten al maanden met rebellen van het Vrije Syrische Leger in Doha in Qatar, in Turkije en elders.

Oerlikon 35 mm AA luchtafweergeschut.

Britse Nationale Veiligheidsraad

De Britse gezant John Wilkes is al geruime tijd kind aan huis bij de Syrische rebellen. Het is al lang niet meer onschuldig zoals het begon, met het voorzien van hi-tech communicatie-apparatuur en krachtcentrales voor de rebellen alsmede opleiding aan journalisten, activisten en zogenaamde ‘mensenrechtenactivisten’. De Britse Nationale Veiligheidsraad houdt de ene na de andere vergadering over Syrië en bekijkt hoe men de Amerikaanse president Obama kan overtuigen om actiever de gewapende rebellen te steunen. Een haalbare optie nu Obama verlost is van de slopende verkiezingscampagne en nog ruim vier jaar in het Witte Huis zal zitten.

Raketten richting presidentieel paleis

De rebellen hebben alsmaar minder scrupules. Doodseskaders vermoorden familieleden van opposanten zoals de broer van de Syrische parlementsvoorzitter. Bovendien schoten rebellen op 7 oktober 2012 zelfs raketten af in de richting van het presidentiële paleis in Damascus. Zonder erg evenwel.

Rechter gedood in Damascus

Het Syrische staatspersagentschap SANA bericht intussen dat een rechter werd vermoord in een residentiële buurt in Damascus. Een bom werd onder de auto van rechter Abed Nadhwah geplaatst in de wijk Barzeh. De bom werd op afstand tot ontploffing gebracht en de rechter stierf onmiddellijk.

In de stad Nabk, ten noorden van Damascus, reed een zelfmoordactivist een wagen met explosieven in op een positie van het Syrische nationale leger. Zes soldaten zouden bij die aanslag om het leven zijn gekomen.

Van vier mortiergranaten die werden afgevuurd op de regio Mezze 86, kwam er één terecht op een bus. Drie burgers verloren het leven en zeven raakten er gewond. Mezze 86 is een district op een heuvel in Damascus waar vooral alawieten wonen.

Dagelijks bomaanslagen in Damascus

De bomaanslagen in Damascus zijn nu een dagelijks fenomeen geworden. Als er minder dan tien doden vallen, wordt dit zelfs niet meer vermeld in de media. Alawieten in het residentiële Mezzh 86 district krijgen nu dagelijks mortiergranaten op hun huizen naast de aanslagen met bomauto’s. De oorlog in Syrië is een kopie geworden van de bloedige burgeroorlog die Libanon trof tussen 1975 en 1990. Eveneens een oorlog veroorzaakt en in stand gehouden door buitenlandse machten.

800 gedode Palestijnen

Intussen zijn in de oorlog in Syrië reeds 800 Palestijnen om het leven gekomen: voor- en tegenstanders van de Syrische regering, burgers en terroristen. Gedood door andere Palestijnen, rebellen of het Syrische nationale leger bij gevechten. Maandenlang heeft men alles uit de kast gehaald om de 500.000 Palestijnen in Syrische vluchtelingenkampen te verdelen. Palestijnse leiders zoals Khaled Meshaal verkochten hun ziel aan Qatar en verhuisden naar Doha. Voor de Palestijnse leiders tot president Abbas toe is ook het recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen niet langer een noodzaak. Het toont de wereldvreemdheid en machtshonger aan van de huidige Palestijnse leiders. Op een goed blaadje staan in Tel Aviv, Washington en Doha is voor hen belangrijker dan de rechten van hun eigen volk.

Palestijnse steun aan rebellen

Ismail Haniya, het hoofd van de Hamas-regering in de Palestijnse Gazastrook, riep op 24 februari 2012 reeds op om de gewapende rebellen in Syrië te steunen.  Het resultaat was dat de Palestijnen in Syrië verdeeld raakten en een aanzienlijk deel de gewapende opstand tegen president Bashar al-Assad steunt aan de zijde van het Vrije Syrische Leger. De decennialange bondgenoot werd de vijand.

Hamas-kantoren gesloten

Tientallen aanhangers van Hamas tot zelfs top-politici van deze partij werden de voorbije dagen gedood bij gevechten tegen het Syrische nationale leger. Het gaf bij de Syrische overheid de doodsteek en die besliste om alle kantoren van Hamas in Syrië te laten sluiten.

Malik Imran.

Advertisements